Thursday, May 14, 2009

Adakah islam itu melayu

Huh..lama sungguh tak tulis kat blog ni..kadang2 terlupa yang blog ni wujud..busy wat assignment yang melambak lambak.( cheh konon la rajin sangat )..hmm..baru2 ni dapat balik malaysia..best btul!! x sabar nak balik lagi bulan depan..balik baru2 ni org pelik , sbb baru je gi saudi dah balik..ni kalau nampak ana balik lagi tak tau la apa diorng pikir..tapi sebenarnya travel expenses suma sponsored by university..kalau harapkan duit sendiri jangan harap la nak balik..

ok..ni nak sentuh sikit pasal satu benda yang ana terlihat baru2 ni..dah lama nak tulis pasal topik ni ..tapi sebab malasnya pasal, sampai sekrg tak tulis lagi..ni alang2 baru abis satu assignment baik tulis sekarang.

baru2 ni kita suma dikejutkan dengan sebuah video yang ditayangkan di youtube mengenai seorang orang cina ni yang menghina agama islam seterusnya menghina nabi sollallahualaihi wasallam. perkara ni memang mendukacitakan seluruh umat islam di malaysia..bahkan perkara ni seperti menuangkan minyak ke atas api yang memang sudah ternyala..

tapi itu bukan yang ana ingin bincangkan..yang lebih menarik perhatian ana ketika melihat youtube tersebut adalah komen2 yang bertubi2 diberikan terhadap video tersebut..ana ingin memuji keatas pengomen pengomen (ada ke perkataan ni) terhadap sensitivity mereka terhadap agama Allah yang suci ini..tetapi seseorang perlu mengetahui bahawa tujuan tidak menentukan cara.dengan erti kata yang lain ..untuk mencapai kepada sesuatu yang baik baik tidak bermaksud kita bole melakukan apa sahaja untuk mencapai tujuan tersebut..hmm..apa kaitan kata2 ni dengan topik..

meh sini nak habaq sikit..komen2 yang ditujukan kepada video ini kebanyakannya berbaur perkauman..ada yang menulis " cina ni babi la"..ada pula yang mengutuk rupa kejadian bangsa cina dengan menyerupakan mereka dengan babi..astaghfirullah..benarlah kejahilan seseorang memang boleh membawa dia ke arah kesesatan..pada hakikatnya dengan menghina rupa kejadian seseorang bermaksud kita menghina penciptanya..pencipta yang sama mencipta kita semua..Allah subhanahu wataala..tapi tunggu.. ni bukan apa yang ana nak bincangkan lagi..

yang ana ingin bincangakan adalah bagaimana komen2 itu boleh ditujukan tanpa rasa bersalah..pada pendapat ini adalah kerana pemikiran "islam itu melayu" dan bukannya "melayu tu islam"..bermaksud pemikiran memelayukan islam yang pada hakikatnya diturunkan kepada seluruh umat..Allah s.w.t berfirman:

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا كَافَّةً لِلنَّاسِ بَشِيرًا وَنَذِيرًا وَلَكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَعْلَمُونَ [سبأ/28]

"Dan Kami tidak mengutus kamu, melainkan kepada umat manusia seluruhnya sebagai pembawa berita gembira dan sebagai pemberi peringatan, tetapi kebanyakan manusia tiada mengetahui. "

tok..tok..tok..kedengangaran pintu diketuk..'min?' ana bertanya..'woi asar la'..rupa2nya hafiz panggil gi solat asar..so berhenti sekejap..ja[ lagi sambung balik..

ok..dah solat..tgh ckp apa tadi eh..jap nak refer balik apa yang dah tulis kat atas..

ok..islam ini diturunkan kepada seluruh umat manusia..bukan hanya melayu..dan bila ana baca komen2 tu suma..seakan2 hanya kita orang melayu sahaja yang islam..mungkin ana silap baca..tapi seakan2 akanya begitu..kita tidak peka dengan orang islam dari kalangan bangsa cina dan india..adakah mereka bila baca komen2 seperti itu tak terasa seperti dihina ke..hmm..kalau tak terasa tu bagus la..tapi kalau terasa bermaksud kita telah menghina saudara seagama kita..bukankah itu dilarang didalam agama..

selain itu, komen2 sebegini juga boleh menghiris perasaan orang2 cina yang lain dan menyebabkan mereka lebih menjauhkan diri dari agama Allah..suma kerana mereka pun sudah terkesan dengan pemikiran bahawa islam itu melayu.. dan ini hanya akan memburukkan lagi imej islam dikalangan orang bukan islam..oleh itu kita sebagai orang islam didalam menangani sesuatu isu perlu bijak dan tidak hanya mengikut perasaan semata mata..bukannya ana cadangkan kita hanya perlu mendiamkan diri..tidak..tetapi yang perlu dilakukan adalah mengislamkan cara dan bukannya memelayukannya..(
paham2 sendiri la ayat tu..kalau tak paham baca balik dari mula)

No comments:

Post a Comment